Familjelivet i båt

Text: Torbjörn Ahl
Elin Nilsson och Rikard Holm har varit KMS:are sedan de fick sin första andrahandsplats 2010. Fortfarande har de andrahandsplats och det är alltid lite oroligt. Man vet ju inte säkert om det finns plats nästa sommar. Hittills har det dock löst sig.

Både Elin och Rikard har provat båtlivet redan som barn, Elin i familjens badmotorbåt på Tjörn (Skärhamn). Rikards föräldrar hade träsnipa de första åren av Rikards barndom. Rikards båtliv utvecklades på allvar först från och med 18-årsåldern då man lånade segelbåt med kompisar under någon vecka varje sommar. Det var justa kompisföräldrar som lånade ut under devisen ”Båtar skall användas”. Då lärde han sig grunderna för aktivt sjöliv. Rikard köpte sin första båt 2006, det var en Tresfjord 26. Såsmåningom kom Elin ombord, hon trivdes och båtlivet blev en gemensam livsstil. Elin hade tidigare skaffat båterfarenhet i en Bella 651.
2014 växte familjen, Rasmus föddes. Första sommaren med barn i Tresfjorden fungerade jättebra men man konstaterade att mer plats kombinerat med fart skulle göra somrarna riktigt njutbara.
Till säsong 2016 har man inköpt en Scand 29 som man ser fram mot att åka ut med.
Säsong 2016. Båten är viktig för familjen därför blir arbetet med puts och liknande gemensamt. Motorn får Rikard dock rå om alldeles själv. Sjösättningen blir tidig. Helgturer med övernattning före semestern (många). Semestern blir självklart en båtsemester och följs av fler helgturer i höst.
Tidigare har man varit ute i sällskap med en annan båtfamilj, men de har pausat båtlivet till förmån för satsningar på egna hemmet. Elin och Rikard tycker dock att det är lätt att knyta nya kontakter, folk är hjälpsamma och trevliga till sjöss.
Hamnfavorit var tidigare Vasholmarna. Dom fungerar nog inte så bra de närmaste somrarna. Rasmus behöver strand och sand att gräva i. Nära Nordön finns Risön, där finns allt för barnfamiljen. Till sommaren har familjen planer på en tur till Läsö. Där har familjen aldrig varit förut. Spännande!
Nordön är en bra hamn. Hamnen har det man förväntar sig
1. Ligger nära hemmet.
2. Bra parkering.
3. Bra service.
4. Väderskyddad.
5. Nära till många trevliga hamnar som Marstrand, Åstol och naturhamnen Lammholmen.
6. God stämning
Vi ses på Nordön! Hoppas vi!)