Åsa Andersson, ny i styrelsen

Text: Anders Medlyn

I samband med årsmötet fick klubben några nya medlemmar i styrelsen och vi pratade lite med vår nya kassör, Åsa Andersson, om hennes båtliv och roll i klubben.
Var bor du ?
I Tega i Ytterby
Vad arbetar du med?
Jag arbetar som ekonomichef i ett företag inom elektrisk golvvärme, frostskydd och andra värmelösningar för byggarbetsplatser och industrier.
Segel- eller motorbåt?
En segelbåt, Maxi 95 sedan 5 år
Hur länge har ni varit medlemmar i KMS?
Ca 10år
Hur ser ditt båtliv ut?
Tidigare har vi haft mindre motorbåtar som vi trailade bl a till Nordön och sjösatte varje gång vi skulle ut, men så småningom fick vi en båtplats på Nordön. En sommar hyrde vi en Maxi77 för att prova på segling. Under en vecka gjorde vi och upplevde alla fel som vi trodde kunde hända. Vi kolliderade, tappade saker och skörade segel. Som tur var blev det inga personskador annat än lite stukade förväntningar på semestern. Uthyraren erkände att båten nog inte var i bästa skick så det blev inget efterspel eller krav på oss. Vi tänkte att det kan inte bli värre än detta och bestämde oss för att prova segling på riktigt och bytte upp oss till vår Maxi 95. Nu seglar vi mest som andra gör. Det blir på helger och några semesterveckor och en blandning av natur- och gästhamnar.
Vad är bäst med Nordöhamnen?
Jag tycker nog som de flesta att vi har en välskött hamn med ett idealiskt läge. Det är lätt att ta sig hit med både bil och buss och när man väl kommer ut så är man på plats direkt. Inga långa sträckor innan man kommer till ”riktigt” vatten. Man kan hitta sina egna små pärlor just runt hörnet.
Vad kan bli bättre?
Det som jag spontant tänker på är kommunikationen mellan medlemmar-hamnpersonal-styrelsen. Här finns det förbättringspotential. Det är ju något som också har framkommit under det senaste halvårets diskussioner i olika forum. Vi kanske är mogna till att ta till oss möjligheterna med modern IT teknik för att underlätta för oss. Till exempel har ett webb baserat bokningssystem för upp- och sjösättning varit på förslag och det är väl värt att titta närmare på.
Varför engagerar du dig i KMS?
Jag tycker det är ett spännande uppdrag. Eftersom jag har kompentens inom ekonomistyrning har jag haft flera uppdrag inom föreningsverksamhet tidigare, både i mindre men även större föreningar än denna. Det är även intressant att få en inblick i en ny typ av verksamhet och kunna vara med och påverka den. Initialt innebär det naturligtvis att jag lär mig och förstår hur verksamheten drivits hittills, men jag hoppas att kunna vara med och driva utvecklingen framåt. Jag arbetade tidigare på en redovisningsbyrå med projekt att utveckla olika administrativa stödsystem och strategier och den erfarenheten kan jag bidra med till att driva KMS verksamhet framåt.
Vad ser du för utmaningar för KMS framåt?
Det är i stort sett samma som framkommit tidigare. Hur skall vi som förening möta framtidens båtägare och medlemmar? Flertalet som har ett engagemang i klubben är 50+ och hur får vi till en föryngring? Hur kommer framtiden båtägare att se på hamnverksamheten?  Är vi nöjda med att hamnen blir enbart en parkeringsplats för våra båtar eller vill vi som föreningen mer ? Svar på dessa frågor har jag inte, men det är en viktig diskussion som vi måste engagera oss i. 160124 151